



<u>'Employability in the Curriculum' Workshop</u> Thursday 15th April 2021 - <u>Zoom Link - TBC</u>

	T _
Timings (BST)	Programme
09:30 – 09:45	Welcome & Introduction to Durham University
15 mins	
	Professor Danny Donoghue - Coimbra Group Executive Board
	Dr Tony Fawcett - Deputy Vice Provost (Education) & Education Innovation
	Working Group
	Christine Bohlander - Employability Development Manager & Employability
	Working Group
	Working Group
09:50 – 10:10	
	Ice Breaker Activity
20 mins	
10.15 11.15	
10:15 – 11:15	Session 1: Skills and Attributes
1 hour	2 x 15 minute presentations ending with a panel discussion and Q&A
	1A: Transversal Skills Matter! Two birds with one stone
	<u>UCLouvain</u> - Christine Jacqmot, Myriam Banaï, Vincent Wertz, Delphine
	Ducarme, Céline Mathelart, Benoît Raucent
	Employers increasingly require transferable skills (TS) as an attribute of
	university graduates. HEIs are well aware of this but despite a widespread
	approval, agreement on how defining them and identifying their mastery is
	somehow limited. This presentation will cover 2 initiatives led at UCLouvain that
	address this concern from two complementary core questions:
	From teachers' perspectives: how and which must-needed skills can be
	taught in conjunctions with core disciplines? How to recognize their
	level of mastery?
	 From students' perspectives: how to develop a tool to identify the skills
	cultivated during their education/extra-academic experiences? How to
	value those TS to design a professional project?
	A common TS framework – that we will outline - is the cornerstone of
	both projects, but could also be a stepping-stone to other projects from
	other universities, with respect to TS concerns.
	other aniversities, with respect to 13 concerns.
	1B Trinity College – Trinity Employability Award
	(Description TBC) "Under our undergraduate Trinity Education Project, we have
	done a lot of work on linking co-curricular activities to the new Trinity graduate
	attributes. The Trinity Employability Award is run in partnership with several
	employer partners. We are considering moving to a hybrid model from 21/22
	on."





11:15 – 11:30 15 mins	Break
11:30 – 12:30 1 hour	Session 2: Assessment - Competence and Distance Travelled 2 x 15 minute presentations ending with a panel discussion and Q&A
	2A SLICCs: flexible, reflective, student-led learning and development University of Edinburgh – Shelagh Green
	Students develop their employability through the totality of the university and wider experiences. The importance of co- and extra-curricular activity is well reported, and is often encouraged and facilitated by institutions. However recognition of such development has been slower to appear. Student-Led, Individually-Created Courses (SLICCs) evolved from an extra-curricular Award, which provided recognition but not credit for student development.
	SLICCs are founded on a flexible, portfolio-based, experiential reflection, learning and assessment framework. They enable academic credit, at all study levels, with development of graduate attributes and employability embedded in the process. Many SLICCs are built around work experience or research within the student's discipline. As well as enhancing personal and professional skills, they support autonomy and assessment literacy.
	2B Authentic Assessors; supporting student employability by curricular and extracurricular design <u>Durham University</u> – Jen Topping
	This presentation will discuss the role of Authentic Assessors, professionals in their area of expertise, in delivering teaching and feedback elements in the Biosciences Department at Durham University. This novel teaching approach enhances the student's T&L experience and adds authenticity to the modules, while also providing a tangible stepping stone between academia and employment by creating a timely space for career advice.
12:30 – 13:30 1 hour	Break
13:30 – 13:45 15 mins	Virtual Signing of the Poitiers Declaration
	The Poitiers Declaration is a document defining a collaborative framework for Coimbra Group Universities and the Municipalities in which they are situated.
	In this virtual session, Professor Ludovic Thilly , Chair of the Coimbra Group Executive Board will invite Professor Stuart Corbridge , Vice Chancellor of Durham University and member of the Coimbra Group Rector's Advisory Board and Cllr Katie Corrigan , Mayor of County Durham, to sign the declaration.





13:50 – 14:50 1 hour

<u>Session 3: Skills Development – embedding and enhancing</u>

2 x 15 minute presentations ending with a panel discussion and Q&A

3A The Passport for the profession: a University guidance program for degree studies

University of Barcelona - Concepció Amat Miralles

Since the 2012-13 academic year the careers guidance team of the University of Barcelona have been developing and implementing a guidance and counselling program in order to respond to the recommendations and the guidelines of the European Higher Education Area and some other regional, national and local strategic plans. The program, called Passaport al a professió (the passport to the profession), has a voluntary character for the students and is personalized. It offers a list of complementary training activities throughout the degree, activities that are extremely valuable for the students' curriculum vitae and to develop student's key skills for professional work.

3B Working Skills Training (5 ects) – Case Contemporary History University of Turku - Minna Vuorio-Lehti, and Oscar Nyman Turku

The purpose of this presentation is to describe the Working Skills Training course in the Unit of Contemporary History in the University of Turku. This presentation will cover:

- what is the entire curriculum of this education and what is the role of the working skills training in it;
- what are the learning outcomes of the course,
- what is the content of the course,
- what are the learning and teaching methods in this particular course and
- what is the feed-back given by students.

14:50 – 15:05 15 mins	Break
15:10 – 15:50	Facilitated, small group Break Out sessions
40 mins	great and the second se
	Questions for consideration and names of facilitators TBC
15:50 – 16:30	'Wrap up' and End of Day reflection
40 mins	
	Led by Tony Fawcett, Durham and Shelagh Green, Edinburgh